WideoPrzynajmniej raz w tygodniu robię rybę w pysznym sosie. Wszyscy się o nią dopominają

Przynajmniej raz w tygodniu robię rybę w pysznym sosie. Wszyscy się o nią dopominają

Ryba w takim wydaniu to prawdziwy sztos
Ryba w takim wydaniu to prawdziwy sztos
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
19.04.2024 07:22

Chcesz wprowadzić do codziennego menu większą ilość ryb, ale brakuje ci pomysłów, jak je przygotować? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem.

Choć ryby są bogate w wiele ważnych wartości odżywczych, bardzo często brakuje nam pomysłów, jak je przygotować i zachęcić całą rodzinę do ich jedzenia. Ale od tego masz nas, zawsze mamy sprawdzone rozwiązanie, które z powodzeniem możesz wykorzystać u siebie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

I nie inaczej będzie tym razem. Inspiracja na smaczną rybę z ciekawymi dodatkami już na ciebie czeka. Jakie będą to dodatki? Otóż w tym niesamowitym przepisie można znaleźć zarówno kwaśne, jak i słodkie smaki. Już za moment na jednej patelni połączymy warzywa brzoskwinie w syropie. A do tego pyszna ryba. Czego chcieć więcej?

Zrób rybę w sosie słodko-kwaśnym, a twoi bliscy nie będą chcieć jeść nic innego. Taka jest dobra!

Składniki:

Ryba:

  • 1,2 kg filetów rybnych,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • 1/2 szkl. mąki pszennej.

Dodatki:

  • 3 cebule,
  • 250 g pieczarek,
  • 250 g marynowanej papryki,
  • 200 g brzoskwiń w syropie,
  • 1/3 szkl. ketchupu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania filetów rybnych. Najpierw doprawiam je do smaku solą i pieprzem, po czym obtaczam z każdej strony w mące. 

W pierwszej kolejności zajmuję się rybą
W pierwszej kolejności zajmuję się rybą© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Ryby z dodatkami przenoszę na rozgrzaną dobrze natłuszczoną patelnię. Smażę je z obu stron po kilka minut, do chwili aż nabiorą złocistych rumieńców

Po chwili ryba trafia na patelnię
Po chwili ryba trafia na patelnię© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotowe filety rybne zdejmuję z patelni, po czym na patelnię wrzucam cebule pokrojone w piórka. Po chwili do środka trafiają również obrane i podzielone na mniejsze kawałki pieczarki

Na patelni podsmażam też cebule i pieczarki
Na patelni podsmażam też cebule i pieczarki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To oczywiście nie koniec. Jako kolejne dodatki wrzucam: marynowaną paprykę, brzoskwinie w syropie, suszoną bazylię, ketchup, sól oraz pieprz. Składniki mieszam dokładnie, aby stworzyły idealną kombinację smakową

Mieszankę doprawiam do smaku solą i pieprzem
Mieszankę doprawiam do smaku solą i pieprzem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowy miks z patelni podaję z przygotowaną przed chwilą rybą. Całość posypuję posiekaną natką pietruszki. Rybę w takim wydaniu można serwować solo, jak i z różnymi dodatkami, jak chociażby ryż. I to wszystko, smacznego!

I pomysł na obiad już jest
I pomysł na obiad już jest© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także